Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy általánosságban melyik füldugókat érdemes használni, s miért.
Milyen a jó füldugó alváshoz?

A nyugodt alvás nagyon fontos, mert ilyenkor regenerálódik a szervezetünk. A legtöbb háztartásban gond, hogy hiányzik az igazán pihentető alvás. Ennek az lehet az oka, hogy az ember párja horkol – tisztelet a kivételnek. Persze befolyásolhatja a nyugodt alvást az ágy/matrac minősége is, de most csak a „zavaró” hangokkal foglalkozunk. A rengeteg féle füldugó típusokból összegyűjtöttünk néhányat, és megvizsgáljuk, hogy mik a különbségek. Megnézzük, hogy milyen a jó füldugó alváshoz.

füldugó alváshoz, melyik füldugót válasszuk alváshoz

 

Mindezek előtt legyünk tisztában azzal, hogy melyik (úgymond) „eseménynek” mekkora a hangereje (dB – decibel). Az egyik bejegyzésünkben már foglalkoztunk azzal, hogy ezeknek milyen a hangereje. Ezt ide kattintva lehet elolvasni.

Érdemes tudni, hogy a 10 dB alatti zajokat az ember nem képes meghallani. A 30-40 dB pedig egy csendesebb szoba zajszintjével lehet egyenlő. A megvásárolt füldugókkal ezt a szintet szeretnénk elérni – azaz, hogy olyan csendet érzékeljünk.

A horkolás hangereje 40-80 dB közötti zajszinten van. Ez függhet a horkoló embertársunk hangjának erejétől, illetve attól, hogy milyen messze fekszik tőlünk – a fülünktől. A füldugók többsége 20-35 decibelnyi zajcsökkentést ígér, így már el lehet érni a fent említett „csendes szoba” hatást. Ennél már tényleg nyugodtan lehetne aludni.

A füldugók választásánál fontos megvizsgálnunk, hogy milyen méretű a leghatásosabb, ami pontosan illeszkedhet a hallójáratba. Az sem jó, ha a füldugó mellett beszűrődik némi zaj, és az sem, ha kilóg a fülünkből a füldugó vége. Utóbbi veszélyesebb is lehet, forgolódásnál nyomhatja a fülcsatornát.

Sokféle emberi fülméret van. Létezik szűk hallójáratú, vagy nem egyenes hallójárattal rendelkező fül. Az effajta különbségek miatt nem mindenkinek jó a fülbe dugható füldugó. Valakinek például olyan zajcsökkentő „szerkezet” kellhet, amely lezárja a hallójáratot – azaz nem kell bedugni. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, mintha gyurma lenne. Egyfajta formázható anyag, mint a szilikon vagy viasz. Ezeket galacsinná kell gyúrni, majd egy kicsit benyomni a fülkagylóba. Így zárja el a hangot a hallójárattól.

A fülbe dugható füldugó behelyezése

füldugó alváshoz

A fülbe dugható füldugók behelyezésénél az egyik kezünkkel a fülünket felfelé kell húzni – így jobban kinyílik a hallójárat – majd a másik kézzel bedugni a dugót. A lamellásaknál összesen ennyi a dolgunk, de a szivacsos fajtáknál először vékonyra össze kell sodorni, majd miután a fülkagylónkban van, a mutatóujjunkkal tartani, amíg vissza nem nyeri alakját. Így fogja elzárni a hallójáratot.

FONTOS! Higiéniai okokból mindig figyeljünk arra, hogy csakis tiszta kézzel és tiszta füldugót helyezzünk be.

A leggyakoribb füldugók

Füldugókat már régóta készítenek különböző anyagokból a különféle felhasználási területekre. Az építkezéseken például a sima szivacsos habból készült dugókat szokták használni, amik olcsók és egyszer használatosak, azaz eldobhatók. A zenészeknek, a munkásoknak, a motorosoknak, a sportolóknak is  különféle füldugó a megfelelő és más jó a pihenéshez. Füldugót nem feltétlenül csak a zaj miatt használnak, vannak, akik a por, a szél és a víz fülbe jutása ellen védekeznek vele.

A legrégebbi fajták viaszból készültek, de manapság a szilikonos, fém és más füldugók is elterjedtek (pl.: szilikonost használja a legtöbb vízisportot űző). Miközben alszunk, nagyon fontos a kényelem és a nagy zajcsillapítás, de azért nem árt, ha az ébresztőórát meghalljuk.

Füldugó fajták és az átlag zajszűrés:

Füldugó fajták jellemzői:

 

Összegezve a fent leírtakat, először érdemes megvizsgálni azt, hogy milyen „területre” szeretnénk füldugót vásárolni (alvás, munka, sport, stb.) Ezek alapján – és persze a felhasználói vélemények alapján – választható ki a nekünk legmegfelelőbb füldugó alváshoz, munkához, sporthoz, vagy egy jó füldugó utazáshoz.

… és akkor nekünk mi a jó füldugó alváshoz?

szundi füldugó füldugó füldugóCalmer Night füldugó

Tekintsd meg őket a Szundi füldugók kategóriában: https://profi-fuldugo.hu/termekkategoria/fuldugok/szundi-fuldugok/