Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy általánosságban melyik füldugókat érdemes használni, s miért

A nyugodt alvás nagyon fontos, mert ilyenkor regenerálódik a szervezetünk. A legtöbb háztartásban gond, hogy hiányzik az igazán pihentető alvás. Ennek az lehet az oka, hogy az ember párja horkol – tisztelet a kivételnek. Persze befolyásolhatja a nyugodt alvást az ágy/matrac minősége is, de most csak a “zavaró” hangokkal foglalkozunk. A rengeteg féle füldugó típusokból összegyűjtöttünk néhányat, és megvizsgáljuk, hogy mik a különbségek.

füldugó alváshoz

 

Mindezek előtt legyünk tisztában azzal, hogy melyik (úgymond) “eseménynek” mekkora a hangereje (dB – decibel). Az egyik bejegyzésünkben már foglalkoztunk azzal, hogy ezeknek milyen a hangereje. Ezt ide kattintva lehet elolvasni.

Érdemes tudni, hogy a 10 dB alatti zajokat az ember nem képes meghallani. A 30-40 dB pedig egy csendesebb szoba zajszintjével lehet egyenlő. A megvásárolt füldugókkal ezt a szintet szeretnénk elérni – azaz, hogy olyan csendet érzékeljünk.

A horkolás hangereje 40-80 dB közötti zajszinten van. Ez függhet a horkoló embertársunk hangjának erejétől, illetve attól, hogy milyen messze fekszik tőlünk – a fülünktől. A füldugók többsége 20-35 decibelnyi zajcsökkentést ígér, így már el lehet érni a fent említett “csendes szoba” hatást. Ennél már tényleg nyugodtan lehetne aludni.

A füldugók választásánál fontos megvizsgálnunk, hogy milyen méretű a leghatásosabb, ami pontosan illeszkedhet a hallójáratba. Az sem jó, ha a füldugó mellett beszűrődik némi zaj, és az sem, ha kilóg a fülünkből a füldugó vége. Utóbbi veszélyesebb is lehet, forgolódásnál nyomhatja a fülcsatornát.

Sokféle emberi fülméret van. Létezik szűk hallójáratú, vagy nem egyenes hallójárattal rendelkező fül. Az effajta különbségek miatt nem mindenkinek jó a fülbe dugható füldugó. Valakinek például olyan zajcsökkentő “szerkezet” kellhet, amely lezárja a hallójáratot – azaz nem kell bedugni. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, mintha gyurma lenne. Egyfajta formázható anyag, mint a szilikon vagy viasz. Ezeket galacsinná kell gyúrni, majd egy kicsit benyomni a fülkagylóba. Így zárja el a hangot a hallójárattól.

A fülbe dugható füldugó behelyezése

füldugó alváshoz füldugó alváshoz

A fülbe dugható füldugók behelyezésénél az egyik kezünkkel a fülünket felfelé kell húzni – így jobban kinyílik a hallójárat – majd a másik kézzel bedugni a dugót. A lamellásaknál összesen ennyi a dolgunk, de a szivacsos fajtáknál először vékonyra össze kell sodorni, majd miután a fülkagylónkban van, a mutatóujjunkkal tartani, amíg vissza nem nyeri alakját. Így fogja elzárni a hallójáratot.

FONTOS! Higiéniai okokból mindig figyeljünk arra, hogy csakis tiszta kézzel és tiszta füldugót helyezzünk be.

A leggyakoribb füldugók

Füldugókat már régóta készítenek különböző anyagokból a különféle felhasználási területekre. Az építkezéseken például a sima szivacsos habból készült dugókat szokták használni, amik olcsók és egyszer használatosak, azaz eldobhatók. A zenészeknek, a munkásoknak, a motorosoknak, a sportolóknak is  különféle füldugó a megfelelő és más jó a pihenéshez. Füldugót nem feltétlenül csak a zaj miatt használnak, vannak, akik a por, a szél és a víz fülbe jutása ellen védekeznek vele.

A legrégebbi fajták viaszból készültek, de manapság a szilikonos, fém és más füldugók is elterjedtek (pl.: szilikonost használja a legtöbb vízisportot űző). Miközben alszunk, nagyon fontos a kényelem és a nagy zajcsillapítás, de azért nem árt, ha az ébresztőórát meghalljuk.

Füldugó fajták és az átlag zajszűrés:

 • Aktív füldugó – 80-82 dB
 • Fém füldugó – 29-35 dB
 • Szivacs füldugó (eldobható) – 25-32 dB
 • Lamellás füldugó – 23-31 dB
 • Viasz füldugó – 21-29 dB
 • Szilikon füldugó – 18-26 dB
 • Szűrős füldugó – 16-22 dB

Füldugó fajták jellemzői:

 • Aktív füldugó – a beépített elektronikának köszönhetően általában a 80 dB körüli zajokat csillapítják. Egyszerű, hétköznapi használathoz mérten nem épp pénztárcabarát, emelett ha lemerül, akkor oda a hatékonyság, újra fel kell tölteni
 • Fém füldugó – a fém (alumínium/titán) elég sűrű ahhoz, hogy blokkolja a fülbe jutó zajok tág frekvenciáját, beleértve a hangos, mély, rezonáló hangokat és az alacsony rezgésű hanghullámokat. Ahhoz, hogy kizárjuk azokat a hangokat, melyet egy hagyományos füldugó is elnyel PLUSZ az irritáló alacsony frekvenciájú hangokat,  sűrűbb anyagot kell választani: fémet. A puha szivacsnak köszönhetően nem zavaró, hogy egy FÉM van a fülben. Sok pozítív visszajelzés miatt jó választás lehet ez a füldugó alváshoz
 • Szivacs – egyszerű, legtöbbször eldobható füldugó. Puhaságának köszönhető, hogy nem nyomja a hallójáratot
 • Lamellás – puha műanyagból készült füldugó. Az elnevezése a kiálló 2-4 lamelláról kapta. Általában jól zárnak és kényelmesek is
 • Viasz – ezt nem kell a hallójáratba dugni. Mivel ragacsos állaga van, ezért a tiszítás nem megoldható. Hirtelen nem szabad kiránatni a fülből, nehogy a vákuum károsítsa a dobhártyát.
 • Szilikon – legfőképpen úszóknak, vagy vízisportot űzőknek ajánlott. Jól szigetel, nem szívja a vizet. Fül előtti (nem kell bedugni), többször használható-tisztítható
 • Szűrős  – bizonyos hangokat szűrnek csak ki, a rajtuk lévő műanyag csövön a legtöbb hangot beengedik. Legtöbbször a zenészek és színpadi dolgozók használják. Általában a hangos zenék szűrik, de a beszédhangot beengedik.

 

Összegezve a fent leírtakat, először érdemes megvizsgálni azt, hogy milyen “területre” szeretnénk füldugót vásárolni (alvás, munka, sport, stb.) Ezek alapján – és persze a felhasználói vélemények alapján – választható ki a nekünk legmegfelelőbb füldugó alváshoz, munkához, sporthoz.