Előfordult már, hogy egy zajos helyet fintorogva és a fülét szorongatva el kellett hagynia? Miért tűnnek egyes hangok, hanghatások túl hangosnak?

Számos tényező befolyásolja egy hang erősségét (decibel) :

 • a hangfrekvencia (vagy hangmagassága)
 • a környezet, amelyben a hangot hallja.

Egy másik fontos és könnyen mérhető tényező a hang intenzitása vagy hangereje.

A hangintenzitást (más néven hangteljesítmény vagy hangnyomás) decibelnek nevezett mértékegységekben mérjük. A decibeleket (dB) Alexander Graham Bell, a telefon és az audiométer feltalálója tiszteletére nevezték el. Az audiométer olyan eszköz, amely azt méri, hogy egy személy mennyire jól hall bizonyos hangokat. Ennek modern változatát ma is használják a halláskárosodás diagnosztizálására.

A decibel eltér a többi ismert mérési skálától. Míg sok szabványos mérőeszköz, például vonalzók lineárisak, a decibel skála logaritmikus. Ez a fajta skála jobban tükrözi, hogy a hangintenzitás változásai hogyan érintik a fülünket. Ennek megértéséhez gondoljon egy 25 méter magas épületre. Ha további 10 métert építünk, az épület csak kissé tűnik magasabbnak számunkra; Ez egy lineáris mérés. A logaritmikus decibel skálát használva, ha egy hang 80 decibel, és hozzáadunk még 10 decibelt, a hang tízszer erősebb lesz, és körülbelül kétszer olyan hangosnak tűnik a fülünknek.

Néha a decibel különböző verzióit használjuk. Az “egészséges” hang hallgatáshoz szükséges hangszintre vonatkozó ajánlások leírásakor gyakran használnak A-súlyozott decibeleket vagy „dBA-t”. Míg a dB skála csak a hangintenzitáson alapul, addig a dBA skála az intenzitáson és az emberi fül reakcióján alapul. Emiatt a dBA jobb képet ad arról, hogy a hang mikor károsíthatja a hallását.

Abban a frekvenciában, amelyre a fülünk a legjobban reagál, a dBA mérése ugyanolyan magas, mint dB -ben. Például a hegedű magas hangú E húrjának dB és dBA szintje nagyon hasonló. Azonban az alacsonyabb frekvenciájú hang, amelyet nem dolgoznak fel olyan hatékonyan a fülön keresztül, alacsonyabb kimeneti szinttel rendelkezik. Például a tuba legalacsonyabb hangja (16 Hz) sokkal alacsonyabb dBA értékkel rendelkezik, mint a dB.

Ezen felül a dBA szintjének kismértékű emelkedése is nagy hatással lehet hallása egészségére. Ahogy a dBA emelkedik, a hallása nagyobb valószínűséggel károsodik, és gyorsabban, mint gondolná. A hang nagyobb valószínűséggel károsítja a hallását, ha:

 • 85 dBA, és legalább 8 órán keresztül tart.
 • 100 dBA, és legalább 14 percig.
 • 110 dBA, és legalább 2 percig.

Tehát mennyire hangos a túl hangos? Lássuk!

decibel

 

Miért védje a hallását?

Zaj okozta halláskárosodás:

 • Idővel erősödhet.
 • Állandó.
 • DE… Megelőzhető.

Hogyan védje meg a hallását?

 1. Alacsonyabb hangerő
 2. Távolodjon el a zajtól
 3. Viseljen hallásvédőt, például füldugót. Akár ezt:

  ISOLATE® – ALUMÍNIUM IZOLÁLÓ

decibel